Загальна інформація
Загальна інформація
Наука Інтелектуальна власність Міжнародна діяльність Видавнича діяльність Нормативно-правова база Куратору Профком Державні закупівлі Колективний договір ДВНЗ УДХТУ

Індустріальний коледж
Індустріальний коледж
Дніпродзержинський індустріальний коледж

Телефон довіри
Телефон довіри
Телефон довіри




Міжнародна діяльність

Міжнародна діяльність ДВНЗ УДХТУ

Наукове та науково-технічне співробітництво ДВНЗ УДХТУ із закордонними організаціями здійснюється шляхом проведення спільних наукових досліджень, технічних і технологічних розробок на основі кооперації, спільних науково-технічних програм. Науковці університету виконували роботи в рамках договорів на надання науково-технічних послуг. Так у 2008 році виконувався українсько-єгипетський проект по лінії зобов’язань України у сфері міжнародного наукового співробітництва. У 2009 р. підписаний контракт на 2009-2010 роки між ДВНЗ УДХТУ та Корейським інститутом матеріалознавства на розробку нанокристалічних хромових покриттів промислового призначення.

У 2008 році науковцями університету направлено до Українського науково-технологічного центру 4 проекти для розгляду щодо можливого фінансування (загальний обсяг близько 260000 $).

На підставі підписаних договорів та угод у 2008  науковці виконували відповідні роботи в закордонних відрядженнях у 7 країнах світу (Великобританія, Єгипет, РФ, Білорусь, Франція, Німеччина, США). С початку 2009 р. відбулось вже  13 відряджень до 7 країн світу (Азербайджан, Німеччина, Чеська Республіка, США, Австрія, Польща, Італія).

З метою підтримання міжнародних зв’язків у 2008 р. співробітники та студенти ДВНЗ УДХТУ приймали участь у міжнародних конференціях, симпозіумах та зустрічах  7 країн світу: Російської Федерації, Чехії, Франції, Німеччини, Хорватії, Польщі, Кіпру . У 2009 році –  у конференціях Чеської республіки, Австрії, Італії, Польщі .

У 2008-2009 співробітники ДВНЗ УДХТУ проходили наукові стажування (у тому числі за грантами). Так, за грантом Англійського Королівського Товариства асистент каф. ЗХТ Гуревіна Н. Л. проходила наукове стажування в Університеті м. Шеффілд (Великобританія). Аспірантка каф. НХ Єгорова Діна отримала стипендію DAAD (Німецька служба академічних обмінів) для стажування і проведення наукових досліджень у Технічному університеті м. Дортмунд (Німеччина) за тематикою своєї дисертації. Проф. Штеменко О. В. за програмою DAAD отримав запрошення для проведення наукових досліджень в університеті м. Дортмунд (Німеччина). Аспірант каф. НХ Бобухов Дмитро отримав запрошення Рурського Університету м Бохум (Німеччина) для проведення  спільних досліджень .

На підставі підписаних договорів та угод між суб’єктами наукової та науково-технічної діяльності у 2008 році ДВНЗ УДХТУ відвідали 7 делегацій з 5 країн (Південна Корея, США, Болгарія, Польща, Великобританія). У 2009 році – 3 делегації з Польщі, США, Кореї. В рамках програми НАТО „НАУКА за МИР І БЕЗПЕКУ” (міжнародний грант № 983119 за участю доц. каф. фізичної хімії Д.А. Головка) професором хімії Вирендером Шармою з Технологічного інституту Флориди було проведено відкриту лекцію на тему „Застосування сполук Fe(VI) для екологічних потреб”.

Також в ДВНЗ УДХТУ започаткувалась нова міжнародна форма підвищення якості студентської освіти — академічна мобільність. Академічна мобільність студента в Україні – це можливість упродовж періоду навчання провчитись один або більше семестрів в іншому вищому навчальному закладі, де готують фахівців з цієї ж спеціальності, ефективніше розвивати інтелектуальний потенціал. Це важлива складова процесу інтеграції вищих навчальних закладів у міжнародний освітній простір.  З метою реалізації основних положень Болонської системи ДВНЗ УДХТУ у 2008 заключив договір про подвійний диплом для надання студентам більш глибоких знань у галузях науки і технології, а саме в області хімічних наук, чистої хімії, матеріалознавства та нанотехнологій, можливість виконання наукової роботи в напрямках «Органічна хімія», «Хімія переробки полімерів», «Неорганічна хімія», «Екологія». В рамках договорів з Університетом м. Ман (Франція) наразі отримали запрошення до Університету та стипендію для навчання дві студентки університету. Головна мета – отримання одночасно двох дипломів – диплому Магістра науки і техніки у напрямку хімії університету м. Ман (Франція) та диплом магістра ДВНЗ УДХТУ. Вперше 2 студентки ДВНЗ УДХТУ Абрамова Алла , студентка 4-го курсу факультету технології неорганічних речовин (спеціальність - хімічна технологія рідкісних розсіяних елементів) та Давидова Тетяна  4-го курсу  факультету Технології органічних речовин (спеціальність - технологія переробки полімерів) на конкурсній основі від REGION PAYS DE LA LOIRE (Франція) отримали стипендію з першого року навчання близько 700 € на місяць (що особливо важливо, так як у Франції іноземні студенти можуть отримувати стипендію, як правило, тільки з другого року навчання ).

Звіт про міжнародну діяльність ДВНЗ УДХТУ за 2010 р.

Співпраця університету з міжнародними установам відіграє вагому роль в подальшому розвитку плідних стосунків України з країнами далекого та близького зарубіжжя в галузі освіти і науки і є пріоритетним напрямком розвитку міжнародного співробітництва в освітянській галузі на сучасному етапі і в майбутньому.

Міжнародне наукове та науково-технічне співробітництво ДВНЗ УДХТУ спрямовано на: залучення до співпраці закордонних замовників та інвесторів; укладання та виконання угод про співробітництво із закордонними університетами, фірмами, фондами та іншими організаціями на проведення досліджень і розробок; проходження наукового стажування за кордоном, ознайомлення з передовими світовими досягненнями техніки і технологій, приладами та науковим обладнанням; публікацію за кордоном у провідних наукових та науково-технічних виданнях наукових результатів; участь у міжнародних наукових та науково-практичних конференціях, семінарах, симпозіумах.

Протягом 2010 р. року співробітники залучались до міжнародної наукової спільноти шляхом участі в проектах, програмах, конкурсах, грантах: CRDF, EPSRC, NATO,Cambridge Colleges’ Hospitality Scheme, РП7.

З 01.07.2008 по 30.06.2010 виконувався грант НАТО № 983119  „Наука за мир і безпеку” "Decontamination of Chemical Warfare Agents by Environmentally friendly Oxidants Iron(IV) and Iron(VI)" сумісно з Florida Institute of Technology (США), Московським державним університетом (Російська Федерація), Institute of Chemical Technology , Palacký University (Чеська республіка), Slovak University of Technology (Словацька Республіка). Розробка наукових засад отримання сполук Fe(VI) та визначення напрямків їх застосування для екологічних потреб, розробка методів аналізів ферратів (виконавець від ДВНЗ УДХТУ Головко Д.А., доц.каф. фізичної хімії).

Наразі виконується договір з фірмою Advance Research Chemicals (США) через Фонд цивільних досліджень і розвитку США (загальна сума договору 24.000 USD)(Керівник – проф.Шембель О.М., НДЛ ХДС).

Проф. каф. технічної електрохімії Нефедов В. Г. в рамках договору про науково-технічне співробітництво в галузі матеріалознавства і фізики наноматеріалів з Володимирським державним університетом (РФ) брав участь у спільних наукових роботах з вивчення фізико-хімічних властивостей вуглецевих наноматеріалів.

Доц. каф. Фізики Скалозуб О. С.  виконував дослідницький проект в галузі молекулярної спектроскопії  в Університеті ім. Адама Міцкевича на факультеті хімії (Польща , м. Познань).

В.о. зав. каф. ХТП, проф. Сніжко Л. О. брала участь у науковому проекті ”Фундаментальні дослідження плазмового електролітичного оксидування для нанесення покрить” за грантом № EP/H051317/1 Британської Ради по Технологічним та Фізичним Дослідженням (UK EPSRC) у якості Академічного Візитера (Велика Британія, м. Шеффілд, Університет м. Шеффілд, факультет матеріалознавства). Грант буде діяти до 30 червня 2014.

За стипендійною програмою гостинності коледжів Кембриджа з 10.07.10 по 9.08.2010 р. зав. каф. НХ, проф. Штеменко О. В. проводив наукову роботу з синтез комплексних сполук перехідних металів з біомолекулами в Робінсон Коледжі (Велика Британія, Кембриджський університет).

Бобухов Дмитро, аспірант 2-го року навчання кафедри неорганічної хімії подав документи для участі у конкурсі на здобуття стипендії "Наукові стипендії для аспірантів та молодих науковців", що надається Німецькою службою академічних обмінів (DAAD). Стажування за цією стипендією заплановане на період з 01.08.2011 р. по 31.01.2012 р. та проводитиметься у Рурському Університеті Бохуму (м. Бохум, Німеччина).

7.06.2010-30.11.2010 зав. НДЛ ХДС, проф. Шембель О.М проходила наукове стажування з метою освоєння нових технологій виготовлення ХДС на сучасному обладнанні фірми Inter Intel, Inc, (США, Штат Флорида).

У лютому 2010 року під керівництвом проф. Голеуса В.І. був підписаний договір з Корпорацією “BI Technologies Corporation” (м. Фуллертон, США) про виконання науково-технічних робіт (дослідження зразків скла), який має продовжуватися протягом 2011 року (загальна сума договору 6.300 USD).

З метою проведення перемовин про проведення спільних наукових досліджень в галузі розробки і випробування літієвих джерел струму 14.12.2010-19.12.2010 зав. НДЛ ХДС відвідала Інститут Електрохімії РАН і РОСНАНО (РФ, м. Москва).

Науковці університету приймали участь у конкурсах, які оголошувало Міністерство освіти і науки України та Державний фонд фундаментальних досліджень по лінії виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва:
– подано проектну заявку для участі у Програмі спільних дій між Україною і Францією в галузі науково-технологічного співробітництва «Дніпро» за темою „Синтез і дослідження склокерамічних твердих електролітів з високою провідністю по іонам літію для батарей”. Керівники проекту: з української сторони Носенко О. В. (кафедра хімічної технології кераміки та скла ), з французької сторони—Мод Барре (Франція, Університет м. Ман, Інженерно-дослідний інститут молекулярної інженерії та функціональних матеріалів / Лабораторія оксидів і фторидів);
– подано заявку на конкурс спільних українсько - білоруських проектів з науково - технічного співробітництва (співвиконавці: НДІ гальванохімії ДВНЗ УДХТУ та .
– подано 3 заявки на конкурс спільних українсько - російських проектів з науково - технічного співробітництва (співвиконавці: каф. органічної хімії, каф. АВП, каф. ПП та ФНПМ).
– подано заявку на конкурс на отримання грошової винагороди «Iwan Akerman Award 2010», який оголосив Бельгійський Фонд наукових досліджень (FNRS) (науковці каф. енергетики).

Загалом університет на підставі договорів про співробітництво співпрацює з навчальними закладами, установами та фірмами з Російської Федерації, Польщі, Китаю, Великої Британії, Франції, Німеччини, США. Так у 2010 році були підписані:
– договір про співробітництво з Казанським державним технологічним університетом (РФ);
– договір про партнерство, співробітництво та науковий обмін між економічним факультетом ДВНЗ УДХТУ і факультетом економіки права та управління Університету м. Ман (Франція);
– підписана угода про науково - технічне співробітництво між кафедрою хімічної технології високомолекулярних сполук ДВНЗ УДХТУ та відділом цивільного та екологічного розвитку Мічиганського державного університету (США) в галузі розробки методів синтезу та дослідження властивостей нових іоногенних полімерів і композиційних матеріалів на їх основі для систем водоочищення та інших перспективних галузей цивільного та екологічного будівництва. Для узгодження плану науково-дослідних робіт в рамках підписаної угоди у червні 2010 р. університет відвідав доктор Мічиганського технологічного університету В. Тарабара.

У 2010 році між університетом та НВП «Центр екологічного аудиту і чистих технологій» встановились взаємовигідні відносити. Так на базі ДВНЗ УДХТУ були проведені семінари:
– 23.03.10-24.03.10 та 1.06.10-3.06.10 представниками Компанії NORSK(Норвегія) проведений практичний семінар з бізнес-планування кліматичних проектів в рамках другого і третього етапу Норвезько-Української програми „Створення потенціалу підготовки та реалізації кліматичних проектів в Україні.

– 12.07.10-16.07.10 представниками Компанії ASTRAIA (Словаччина) проведений навчальний семінар «Створення національного потенціалу систем керування якістю та навколишнім середовищем в Україні».

В рамках проведення 8-й Української з міжнародною участю науково-технічної конференції „Еластомери: матеріали, технологія, обладнання вироби” 27.09.10-01.10.10 ДВНЗ УДХТУ зібрав 10 представників Білорусі (Білоруський державний технологічний університет, ВАТ «Беларусьрезинотехника», ВАТ «Белшина», ВАТ «БПА Белстройиндустрия»), 3 представника Російської Федерації (Холдингова компанія «Лойл Нефтехим», ТОВ «РЕАМ-РТИ», ТОВ «Завод полимеров КЧХК»), 1 представник від Казахстану (ТОВ «КОКСУ»), 1 від Латвії (L & K Engineering SIA) та 2 представники від Норвегії (Elkem).

В рамках VI Україно–Польської наукової конференції „Полімери спеціального призначення” відвідали університет 8 представників Радомського технічного університету.

Загалом в 2010 р. ДВНЗ УДХТУ відвідали 15 іноземних делегацій з Білорусі, Російської Федерації, Казахстану, Латвії, Норвегії, Польщі, США.

У 2010 співробітники та студенти ДВНЗ УДХТУ виступили з доповідями на 10 конференціях та симпозіумах 6 країн: 4-ох  Російської Федерації (VII Міжнародній науковій конференції студентів «Trans-Mech-Art-Chem», XVI міжнародній науково-практичній конференції „Гумова промисловість. Сировина, матеріали, технології-2010”, "Наукові дослідження, наносистеми та ресурсозберігаючі технології в промисловості будівельних матеріалів" (XIX наукові читання), 9-ому Міжнародному Фрумкінському симпозіумі ), у 2-х конференціях Білорусі (XVIII науково-методичній конференції „Сучасна технічна освіта: зміст, технології, якість”, Міжнародна науково-технічна конференція Енерго- та ресурсозберігаючі технології та обладнання, екологічно безпечні технології), Болгарії  (Міжнародній конференції UNITECH '10 ), Латвії („П’ятій Європейській конференції з модифікування деревини”), Польщі („21-ої Міжнародної конференції з молекулярної спектроскопії високого розрізнення”) та Німеччини (5-му Міжнародному симпозіумі біометалоорганічної хімії). Загалом у 25 закордонних відрядженнях перебували 23 особи, в тому числі 5 студентів.

З метою підтримки євроінтеграційної течії та для підвищення рівня обізнаності українських науковців у сфері досліджень, розробок і технологій, що фінансуються ЄС у РП7 15 квітня 2010 року співробітники відділу міжнародного співробітництва прийняли участь в Інформаційному дні «7-а Рамкова програма ЄС з розвитку наукових досліджень і технологій та її складові: можливості для українських дослідницьких організацій». Координатор Національного контактного пункту 7РП у Латвії Арнольдс Убеліс повідомив про реальні успіхи Латвійських установ у 7РП і звернув увагу на великий потенціал українських вчених. На першому етапі ця зустріч посприяла фінансуванню відрядження провідного інженера сектора міжнародного наукового та науково-технічного співробітництва на „П’яту Європейську конференцію з модифікування деревини” (The Fifth European Conference on Wood Modification), яка проходила у вересні 2010 р. в Латвійському державному інституті хімії деревини, за рахунок проекту Сьомої рамкової програми «The implementation of research potential of the Latvian State Institute of Wood Chemistry in the European Research Area (WOOD-NET)» для участі з доповіддю за матеріалами дисертаційної роботи. Цікаво, що з багатьох вишів України, лише ДВНЗ УДХТУ був представлений на Європейській конференції. В конференції прийняли участь 124 учасника з 28 країн (Австрія, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Гватемала, Греція, Данія, Іран, Іспанія, Італія, Китай, Корея, Латвія, Нова Зеландія, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Сербія, Словенія, США, Таїланд, Україна, Фінляндія, Франція, Швеція, Швейцарія, Японія.).

З метою інтеграції університету до міжнародного освітнього простору за програмою подвійного магістерського диплому згідно договору з факультетом науки і техніки Університету м. Ман. (Франція) та відповідно до Положення „Про академічну мобільність студентів ДВНЗ УДХТУ” студентка 5-го курсу Абрамова Алла факультету технології неорганічних речовин (спеціальність – хімічна технологія рідкісних розсіяних елементів) успішно закінчила перший рік (М1) навчання за освітньо-кваліфікаційною програмою магістра (період навчання 2 роки) за спеціальністю „Хімія”, напрямок „Загальна хімія”. За результатами зимової та літньої сесій та дослідницької практики згідно з рішенням приймальної комісії прийнята на другий рік магістратури (М2). Практика проходила з 3.05.-2.07.2010 в Лабораторії Оксидів і Фторидів (університет м. Ле Ман), тема „Вплив умов синтезування на отримання наночастинок титанату літію і лантану”.

Також за програмою подвійного диплому студентка 4-го курсу Клімаш Настя факультету технології органічних речовин (спеціальність хімічна технологія органічних речовин) пройшла курси французької мови в Університеті м. Ман та отримала Університетський диплом DUFOS про підготовку до наукового навчання. Наразі вона навчається на першому курсі магістратури (М1) факультету науки і техніки Університету м. Ман.

16.11.2010 р. співробітники відділу міжнародного співробітництва та студенти 4-5 курсів університету (Дарина Давидченко, Анна Явтуховська – економічний факультет, Сашко Банний – факультет ТВМС, Заблоцька Катерина – факультет ТНР) взяли участь у презентації нових програм «Сприяння діяльності університетам України у рамках дії нової чотирирічної програми 2010-2013» з нагоди візиту делегації «Університетської агенції франкофонії – AUF» на щорічну освітню виставку, яку організовує CampusFrance, відділення Центральної і Східної Європи AUF. У виставці прийняв участь декан факультету науки і техніки Michel Pezeril та відповідальна за французьку мову для іноземних студентів Alice Guillard, які провели співбесіду з нашими студентами на предмет можливого їх навчання за магістерською програмою на факультеті науки і техніки в Університеті м. Ман (Франція).

У червні поточного року подано проектну пропозицію на конкурс cпільних українсько-турецьких науково-технічних проектів на період 2010-2011 роки. Керівник проекту з української сторони – Бурмістр М.В., керівник проекту з турецької сторони –   директор „Науково-дослідного центру прикладного матеріалознавства та виробничих технологій” при Стамбульському технічному університеті, Onuralp Yucel. Тема проекту „Полімерні композиційні матеріали на основі термопластичних матриць, армованих базальтовими волокнами”.

пошук по сайту

події
події

До 75 річниці з дня народження професора Ф.Й. Данилова

О.Б. Веліченко, В.П. Купрін, М.Д. Кошель, В.С. Проценко

 

4 липня 2015 року виповнюється 75...