
КАФЕДРА ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ
адреса: к. 23, головний корпус, просп. Гагаріна, 8, м. Дніпро, 49005
тел.: +38 (0562) 47-05-55
e-mail: food_production@udhtu.edu.ua
Кафедра готує фахівців за ступенем бакалавра, освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста та ступенем магістра за наступними галузями знань:
Галузь знань: 13 Механічна інженерія
Спеціальність: 133 Галузеве машинобудування
Спеціалізація: Машинобудування
Освітні програми:
- Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів
Студенти кафедри отримують високоякісну вищу освіту відповідно до сучасного стану розвитку обладнання і технології підприємств широкого спектру.
До сфери діяльності інженера-механіка входять підприємства практично всіх галузей промисловості, як харчової (виробництво морозива, цукерок, кави, переробка молока, м’яса та ін.) так і хімічної (виробництво будівельних матеріалів, скла, кераміки, палива, полімерних виробів, мінеральних добрив та ін.), адже об’єктом діяльності інженера-механіка є технічне обладнання і виробничі процеси для переробки сировини та напівфабрикатів у товарну продукцію.
Інженер-механік організовує експлуатацію, обслуговування і ремонт технологічного обладнання, займається його проектуванням, конструюванням, виробництвом, монтажем та налагодженням, підбирає корозійностійкі конструкційні матеріали для обладнання і розробляє методи захисту від корозії та зношування, досліджує технологічні процеси, які відбуваються в обладнанні, для підвищення ефективності його роботи.
Спеціальність інженера-механіка є особливо актуальною у зв’язку з розвитком малих підприємств, де один фахівець контролює технологію, обладнання та економічні аспекти виробництва.
Після закінчення навчання студент може обрати в якості місця роботи величезний спектр підприємств і виробництв:
- переробки нафтопродуктів
- хімічної галузі (виробництво хімічних речовин, полімерних виробів, мінеральних добрив, лакофарбові заводи та ін.)
- будівельних матеріалів (виготовлення вогнетривів, керамічних матеріалів, склоемалевих покриттів, цегельні і цементні заводи та ін.)
- машинобудування різного призначення (хімічне та важке машинобудування, агрегатні заводи, холодокомбінати, дослідні ремонтно-механічні інститути та ін.)
- харчової промисловості (кондитерські фабрики, молокозаводи, хлібопекарні, пивоварні та лікеро-горілчані заводи, м'ясокомбінати та ін.)
- переробні виробництва (м'ясо- та рибопереробні, переробки зерна та цукрових буряків, олійноекстракційні заводи та ін.)
- науково-дослідні інститути
- середні та вищі навчальні заклади
Фахівець даного професійного спрямування може працювати на підприємствах як технік, технік-механік, майстер дільниці, цеху, відділу технічного контролю, майстер-контролер, інженер-механік, інженер-технолог, інженер-інспектор, керівник виробничих підрозділів; наукові співробітники, випробувач, викладач у середніх навчальних закладах.
У невиробничій сфері інженер-механік може реалізуватися як інженер-менеджер, інженер-маркетолог із продажу технологічного устаткування.
Наші випускники користуються попитом на ринку праці України та за кордоном завдяки величезній кількості підприємств харчової, металургійної, хімічної та інших суміжних галузей промисловості.