Галузь знань: 16 Хімічна та біоінженерія
Спеціальність: 162 Біотехнології та біоінженерія
Спеціалізація: Біотехнологія
Випускова кафедра: Біотехнології та безпеки життєдіяльностіПідготовка фахівців здійснюється за ступенем бакалавра, освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста та ступенем магістра
Фахівці професійного спрямування „Промислова біотехнологія” реалізують себе у таких сферах діяльності:
- харчова біотехнологія – технологія кисломолочних продуктів, кормових дріжджів, продуктів
- спиртового бродіння (пива, квасу), харчової та медичної глюкози, пектину;
- виробництво їстівних грибів (гливи, шампіньйонів, опеньок), білково-вітамінних препаратів;
- органічних добрив;
- синтез ферментних препаратів промислового, медичного та сільськогосподарського призначення;
- біосинтез цінних біологічно-активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, органічних кислот, харчових домішок, пробіотиків);
- технології біоконверсії органічних речовин та рослинної сировини (вермітехнологія, отримання поживних субстратів, фітогормонів, добрив, препаратів захисту рослин);
- технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості (бутанол, ксиліт);
- біоенергетика ( виробництво біогазу, біодизеля, біоетанолу);
- одержання, пошук і випробування біосенсорів для визначення якості навколишнього середовища;
- очищення стічних вод, біофільтрація, біодеградація пестицидів і ксенобіотиків;
- генетична та клітинна інженерія (мікроклонування рослин, отримання культур ізольованих клітин, конструювання генетично-модифікованих організмів).
Випускники кафедри працюють технологами, інженерами, майстрами зміни, мікробіологами на молокопереробних заводах та хлібозаводах, на підприємствах з виробництва пива, вина, спирту, квасу, дріжджів, м’ясопереробних виробництвах, грибних фермах, на підприємствах з виробництва ферментів, амінокислот, органічних кислот, біодобавок, вітамінів, на фармацевтичних заводах з виробництва ліків, на гідролізних виробництвах з переробки побутових відходів та деревини, на очисних спорудах водного господарства. Можуть працювати провідними й науковими співробітниками у лабораторіях з санітарного контролю та контролю за якістю харчових продуктів, у науково-дослідних установах, у мікробіологічних лабораторіях, а також у лабораторіях генетичної та клітинної інженерії та ін.